Preglejka – jej využitie, výroba a druhy

Preglejka - sklad s drevenými pregejkami

Preglejka – čo to vlastne je preglejka?

Preglejka je veľkoformátový materiál na báze dreva, ktorý sa používa vo viacerých výrobných odvetviach: nábytkárstve, stolárstve, priemysle alebo iných remeslách. Je tvorená viacerými vrstvami, aby sa docielila ich pevnosť najmä pri väčších formátoch. Pozor však na jednu dôležitú vec! Nie je preglejka ako preglejka. Najdôležitejšia časť preglejky je hlavne jej povrchová vrstva.

Výber preglejok v dielničke Drevofúza

V našej výrobe sme sa rozhodli využívať najmä topoľové a brezové preglejky, z ktorých vyrábame naše produkty. Pri bežných, menších produktoch ako sú: zápisníky, magnetky, vianočné ozdoby alebo podtácky, vyrábame z 3mm hrubej preglejky. Stromy života alebo iné dekorácie na stenu sú 6mm hrúbky.

Výber preglejky

Ak máte vlastnú výrobu, alebo ste sa rozhodli si niečo sami pre seba vyrobiť z preglejky, dávajte si pozor akú si vyberiete. Každý dodávateľ má rôzne kvality preglejok a treba si ich poriadne prehliadnuť, predtým ako si nejaké kúpite, objednáte. Už sme sa stretli s preglejkami, ktoré v sebe majú množstvo chybných častí, ktoré sú nahradené sádrou. V miestach, kde sa nachádza sádra sa Vám gravírovať alebo vyrezávať nebude vôbec jednoducho. Samozrejme časti, kde je sádra špatia atmosféru dreva. Preto ešte raz zdôrazňujeme, aby ste si poriadne preglejku pozreli.